Vaccinering mot covid-19 på Long Island Jewish Medical Center den 14 december i New York. Foto: Scott Heins / TT

Vaccinsamordnaren: ”Börjar vaccinera i januari”

Uppdaterad
Publicerad

Regionen planerar inför vaccinstart mot covid-19 under mitten av januari. Först ut är personer i riskgrupper, samt personal och partners till personer i de grupperna

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare talade om  vaccinationsplanerna i Västerbotten under dagens pressonferens.

– Vi ska börja vaccinera invånare i länet så snart vi får de första doserna levererade. I mitten på Januari ska vi vara klara att börja vaccinera förutsatt att vaccinerna godkäns av EU och de levereras i tid. Vi vill vara tydliga med att de vacciner vi tar emot har utvärderats kontinuerligt och testats i kliniska studier.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi förväntas få ungefär 6000 doser i januari och 15000 doser i februari. Sen kommer det succesivt komma fler och fler doser då vaccinerna blir godkända. Alla vacciner kräver att man får två doser av samma vaccin med 3-6 veckor mellan doserna beroende på vaccin. Alla invånare som fyllt 18 år kommer att erbjudas gratis vaccination mot covid-19.

De första doserna kommer prioriteras till dem som bor på särskilda boenden, äldre personer som har hemsjukvård eller hemtsjänst, samt personal och partners till dessa grupper.

– Nästa grupp som ska vacicneras är övrig sjukhuspersonal.

Den övriga befolkningen kommer börja vaccineras från mars/april. Beroende på tillgång av vaccin kan det bli aktuellt med prioriterad vaccinering även där.

– Ambitionen är att vi ska ha hunnit vaccinera så många som möjligt av länets invånare över 18 år före den sista juli 2021, säger Ronny Lestander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet