”Färre doser än vad vi fått besked om tidigare” – hör vaccinsamordnaren. Foto: Anders Öhlund, SVT.

Vaccinsamordnaren: ”Kan bli massvaccineringar på Nolia i Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten undersöker om det går att massvaccinera i sporthallar i Umeå. Vecka tre eller senast vecka fyra nästa år kommer det första covidvaccinet till Västerbotten.

– Det är Pfizers vaccin det handlar om, förpackat i en kartong som liknar en ”pizzakartong”, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Enligt Ronny Lestander finns det 975 doser vaccin i varje kartong.

– Vi får sex ”pizzakartonger” med vaccin till att börja med. Ca 6000 doser som skall ges två gånger, vilket betyder att vi kan vaccinera crika 3000 äldre och sjukvårdspersonal i den första omgången. I förra veckan var vi utlovade en dubbelt så stor leverans vecka tre – men det ändras hela tiden,  säger Ronny Lestander på Region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Ska förvaras i frysar på NUS

Vaccinet förs till frysar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som skall hålla minst minus 70 grader. När man sedan bryter plomberingen har man fem dagar på sig att vaccinera.

– Vi räknar med vissa problem för de som bor långt bort från Umeå i första vaccinomgången. När mer och annat vaccin anländer kommer det att bli lättare, säger Ronny Lestander.

Massvaccinering i idrottshallar

Enligt planerna skall mer vaccin komma under våren och då kan också massvaccinering påbörjas.

– Vi har diskuterat möjligheter att vaccinera i Noliahallar, i sporthallar och bygdegårdar. Det kommer nog gå att lösa. Problemet är om pandemin fortsätter att slå hårt och att en stor del av vår personal som skall utföra vaccineringen blir sjuka. Då kan det hela bli svårt, men där är vi inte än, säger Ronny Lestander.

Hör honom berätta mer om planerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet