Vaccinationssamordnaren Ronny Lestander var så här glad nu när covidvaccinet kommit även till Västerbotten. Foto: SVT

Vaccinsamordnaren: ”Det känns jättebra att vi är igång”

Uppdaterad
Publicerad

De 200 doser covidvaccin som levererats till Västerbotten kommer att gå till brukare på två vård- och omsorgsboenden i Umeå.

Under tisdagen ska 100 brukare vid Dragonens vård- och omsorgsboende få sin första dos av två vaccinationer. På onsdag blir det lika många på Tegs vård- och omsorgsboende.

”Känns positivt”

Karin Lindahl är en av sjuksköterskorna i det vaccinationsteam som vaccinerade under dagen.

Coronaviruset i Västerbotten

— Det känns bara postitivt. Den första personen jag gav var förväntasfull och det kändes också bra för mig att få ge vaccin till dom som behöver, sa Karin Lindahl.

Och i och med att Region Västerbotten nu börjat sitt vaccinationsprogram är nu alla regioner igång med vaccinering mot covidviruset.

Vaccineringen av västerbottningarna kommer att ske i omgångar allt eftersom  vaccindoserna levereras under våren. Antalet doser kommer än så länge att vara begränsade till 1950 per vecka och planen är att använda hälften nu och sen lägga undan resten till dos nummer två.

Fler orter

I slutet av veckan kommer fler doser av vaccinet till Västerbotten. Vaccinet kommer att levereras till utvalda verksamheter i Lycksele, Skellefteå, Umeå, Dorotea och eventuellt Robertsfors. Vaccineringen kommer att fortsätta på torsdag och fredag under vecka 1.

— Vaccinet kommer att skickas ut ganska brett över länets äldreboenden så redan nästa vecka går det ut till Skellefteå, Lycksele och några mindre kommuner, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare Region Västerbotten.

I videoklippet berättar vaccinsamordnaren Ronny Lestander och sjuksköterskan Karin Lindahl mer om första vaccianationsdagen och om vaccinationsplanerna framöver.

Så prioriteras vaccinet

  • Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.
  • Du som arbetar nära människor som har stort behov av skydd mot sjukdomen. Det kan vara inom äldreomsorgen, sjukvården eller omsorgen.
  • Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.

När dessa grupper är vaccinerade kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen. Övriga personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka ska också få vaccin. Efter det ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet