Vad är fabriken? SVT reder ut Foto: SVT

Namnförvirring i Skellefteå: ”Vilken fabrik är det?”

Uppdaterad
Publicerad

Fabriken eller batterifabriken – vilken fabrik snackas det nu om egentligen? Namnet har skapat viss förvirrning bland Skellefteborna. För samtidigt pågår två jättestora byggprojekt som båda kallas fabriken.

I en insändare i tidningen Norran beklagar sig till exempel signaturen ”Vilken fabrik?” över att det blir för enkelt att förväxla.

SVT gav sig ut på stadens gator för att höra vilken fabrik Skellefteborna tycker är den riktiga Fabriken.

Och för att förtydliga:

Fabriken är ett kvarter på Hedensbyn där Räddningstjänsten, kommunens tekniska verksamheter samt Skellefteå buss ska flytta in.

Det kommer att kosta minst 400 miljoner kronor enligt senaste investeringsbudgeten. Där ska kring 400  kommunanställda jobba.

Batterifabriken är planerna på Northvolts enomrma industribygge även det på Hedensbyn. Den fabriken kan kosta Northvolt upp mot 40 miljarder kronor och där ska flera tusen personer anställas för att tillverka batterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.