Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Torbjörn Ruther berätta om vad ledarhunden Joy betyder för honom, samt hans uppmaning inför valborg, i klippet. Foto: SVT/Björn Ottosson

Vädjan inför valborg: ”Inga smällare eller fyrverkerier”

Publicerad

Under onsdagen uppmärksammades ledarhundens dag över hela världen.

– Vi vill lyfta detta för att tala om vilket otroligt hjälpmedel hunden är. Vi vill berätta om de förmåner och de problem som finns runt ledarhundar, säger Torbjörn Ruther från Sveriges ledarhundsförare, SLHF.

Ledarhunden är en viktig del av synskadades vardag. Att ha en hund vid sin sida bidrar både med trygghet och gör synskadades vardag mer effektiv. Torbjörn Ruther berättar att hans ledarhund, den svarta labradortiken Joy, är en jätteviktig del i hans vardag.

– Hon är ju mina ögon när jag är ute och rör på mig. Utan henne så visst, jag hade kunnat käppa mig omkring men allt tagit mycket längre tid. Jag känner mig tryggare och säkrare med henne, säger Torbjörn Ruther från Sveriges ledarhundsförare, SLHF.

Men att ledarhundarna uppmärksammas en gång om året är inte bara för att lyfta det positiva de gör för sina ägare. Utan även för att berätta om de problem som finns i samhället rörande ledarhundar.

– En stor sak är ju smällarna runt valborg och nyår. Det är många hundar som blir rädda och mår dåligt då. Där vill jag verkligen uppmana folk att undvika smällare och fyrverkerier.

Punktskrift till riksdagen

Inför årets ledarhundens dag har SLHF skickat ut brev till alla riksdagsledamöter där det står ”Stoppa diskrimineringen” i punktskrift.  Detta för att berätta om en diskriminering av personer med ledarhundar som inte uppmärksammas.

– Det finns arbetsplatser, restauranger, affärer och gym i Sverige som man inte få ta med hund till. Enligt Livsmedelsverket får man ta med hund på restauranger och affärer men det är upp till restaurangägaren att säga ja eller nej.

– Vi har lämnat in 100 ärenden till diskrimineringsombudsmannen men de tar inte upp något ärende. I Norge och Finland har de en mycket strängare diskrimineringslag som gör att hunden får  följa med överallt, säger Torbjörn Ruther.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer