Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bo Sundqvist om varför de ber långväga gäster att stanna hemma i år Foto: Tommy Forsgren, SVT

Vädjan till långväga fiskare: Avstå från att komma hit

Uppdaterad
Publicerad

Den norska gränsen förblir stängd i sommar. Det gör att tusentals svenska laxfiskare nu ser sig om efter andra alternativ. I ett öppet brev vädjar nu fiskevårdsområdena vid tre norrländska älvar långväga gäster att tänka om.

Det är representanter för Öre, Lögde och Moälvens fiskevårdsområden som gör en gemensam vädjan för att fisketrycket på de populäraste platserna inte ska bli för högt. När fisket i Norge uteblir i sommar märker fiskevårdsområdena av ett ökat intresse från fiskare runt om i landet.

– Det har varit otroligt mycket folk. Det fisketryck som var i Lögdeälven under storhelgen förra veckan gör att vi nu känner att vi behöver gå ut med detta, säger Bo Sundqvist, ordförande i Öreälvens fiskevårdsområde.

Fiskets kan stängas om trycket blir för högt

Förhoppningen är att de långväga fiskegästerna ska agera klokt och respektera Folkhälsomyndighetens uppmaning att inte resa längre än 1-2 timmar från sitt hem.

– Respekterar folk det så klarar vi även fisketrycket, säger Sundqvist.

Om det skulle bli för många långväga gäster kan det bli aktuellt med att stänga fisket periodvis. Även om det är glädjande att så många fått upp ögonen för fisket så menar företrädarna för de tre älvarna att vi alla måste hjälpas åt att minska smittspridningen, och de välkomnar långväga gäster tillbaka en annan säsong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet