Foto: SVT

Vägen rasade samman – orsakar vattenläcka

Uppdaterad
Publicerad

Sent under tisdagskvällen rapporterades det om att en bit av Skolgatan i centrala Umeå börjat falla samman. Detta innebar totalstopp i trafiken och Vakin informerar nu om att det är en stor vattenläcka på platsen.

Det var Folkbladet som först rapporterade om att det verkade som att en brunn rasat samman och att det nu är ett stort hål i gatan. På sin hemsida informerar Vakin om att det uppstått en vattenläcka på Skolgatan och att vattnet skulle stängas av vid 21.15-tiden igårkväll.

Berörda av vattenläckan är boende på Skolgatan 19 till 42 samt Hovrättsgatan 10, Kungsgatan 31-45 och Brogatan 6-13 B. Vid 08.15-tiden på onsdagsmorgonen meddelade Vakin att reparationsarbetet fortsätter och att läckan, men att det är problematiskt.

– Det har varit problem under natten och morgonen med att stänga av vattnet. Det har inte riktigt gått, så nu har de beslutat sig för att arbeta med att laga läckan trots att det sprutar vatten samtidigt, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin.

En vattentank för avhämtning av dricksvatten har ställas ut på Skolgatan 36 och vid Hovrätten på Kungsgatan.

Förklaring till två slukhål på en månad

Det här är andra gången inom bara några veckor som ett stort slukhål uppstått på Skolgatan. Den gången var det ett gammalt rör som inte längre används som rasade och tog marken med sig.

– Ledningen som nu har gått sönder är från 40-50-talet någon gång, det rör på sig mycket i marken och därför har det blivit en spricka någonstans, säger Sjödin.

Att två stora hål uppstått på samma gata på kort tid menar Sjödin beror på hög trafikbelastning, tvivelaktiga fyllmassor och gamla ledningar på Skolgatan.

– När man la ner vattenledningen för kanske 60 år sedan gjorde man det inte på samma sätt som man gör i dag. Det får vi betala för nu.

På Vakin tror man att läckan ska vara åtgärdad under dagen. Men med tanke på det stora hålet i marken säger Johan Sjödin att det kommer att dröja innan trafiken kan släppas på igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.