Ulf Skoglund är på väg ut på jobb. Saneringsföretaget har fått ytterligare ett larm om vägglöss på ett hotell i Umeå. Just nu hjälper han två hotell och två privatpersoner att bli av med vägglöss. Ett problem som ökat med flera hundra procent dom senaste åren.
– I början av 2000 talet hade vi inte någon sanering över huvudtaget. Idag så är det inte alls ovanligt, säger Ulf Skoglund. Vi besöker hotell, privatpersoner och vandrarhem och så vidare.
Suger blod
Det är småkryp det handlar om, några centimeter stora löss som suger blod på oss människor. Saneringsföretagets egna bilder visar hur dom gömmer sig under en sängbotten. På bilderna syns svarta prickar överallt som är avföring från vägglöss.
– Oftast om man ser då på hotell så hittar gästerna små blodfläckar i sängen eller små insekter och hos privatpersoner upptäcker ju också ofta på samma sätt, plus att det är kraftigt kliande bett, säger Ulf Skoglund.
Följer med från semestern
Förr var vägglöss förknippade med fattigdom, men idag är det nästan tvärtom. Ofta är det dom som reser som tar med sig lössen hem från varmare länder.
Att fler reser är också en av anledningarna till varför löss är ett växande probelm. För Ulf och hans kollegor, kan det ta lång tid att bli av med lössen.
– Ja det kan ta ett halvår eller längre i värsta fall, menar Ulf.
Malin Viktorsson
Fakta vägglöss
- Vägglöss är egentligen inga löss utan skinnbaggar. Alla vägglöss lever uteslutande av blod. I Nord- och Västeuropa är vägglusen numera sällsynt förekommande.
- Vägglössen lever bakom lösa tapeter, tavlor och möbler, i springor och skrevor i väggar, golv, sängar eller möbler. De är aktiva huvudsakligen nattetid och kan suga blod så ofta som varje natt. De kan tåla långvarig svält.
- Vägglöss sprider inte någon infektionssjukdom.
- Vägglössen har åter blivit vanligare i Sverige efter att ha varit i stort sett utrotade. Detta tros bero på ökat resande till områden där de är vanligare. Vägglöss kan följa med hem från resan som fripassagerare i bagaget.
Källa: Smittskyddsinstitutet