Foto: TT

Vägsaltet upprör – väljs bort på fler ställen

Uppdaterad
Publicerad

På flera ställen i norra Sverige växer motståndet mot vägsalt. Allt fler kommuner väljer också bort saltet som lösning.

I Umeå pågår ett projekt där man både sopar och saltar gång- och cykelvägar, vilket har lett till att cyklar börjat rosta. I Skellefteå har kommunen valt bort saltet helt som standardlösning. På flera håll i Norrland växer nu föraktet mot just vägsaltet.

Läs också: trafikverket vill inte sluta med saltet

I Jämtland har Torbjörn Jonsson i Hammerdal startat en namninsamling mot vägsaltet. På ungefär en vecka har han fått in mer än 6 500 namn. Listorna ska sedan lämnas till infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Jag vill uppmärksamma att vi som bor här inte vill ha saltet, säger Torbjörn Jonsson till SVT Nyheter Jämtland.

Läs också: ”Det är kladdigt och opålitligt”

Namninsamlingen håller på till första december och målet är 10.000 namn.

Första saltfria kommunen

Även i Norrbotten är vägsaltet en stor fråga. Kiruna blev i maj den första kommunen i Norrbotten att bli vägsaltfri kommun. Henrik Päiviö fick igenom ett motion att kommunen inte skulle använda salt.

Nu uppmanar kommunen Trafikverket att det också ska gälla de statliga vägarna, som till exempel E 10. Men Trafikverket har just nu inga planer på att sluta salta. Henrik Päiviö uppmanar medborgare i andra kommuner att lämna in liknande motioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.