Martin Riegnell, överläkare inom rättspsykiatri, förklarar beslutet att göra en större psykologisk undersökning av den misstänkte pojken i Morö Backe-fallet. Foto: SVT

Våldsdådet på Morö Backe: Pojken kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt i Skellefteå kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid överfallet. Detta är läkarens bedömning efter den så kallade Paragraf 7-undersökningen.

Den 15-årige pojken misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Skellefteå tingsrätt beslutade att pojken ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad Paragraf 7-undersökning. Anledningen är att man vill veta om pojken kan dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Rättsmedicinalverket är nu klara med en första utredning av den misstänkte 15-åringens psykiska hälsa, och det finns skäl att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning av pojken, menar läkaren.

– Läkarintyget innebär att den undersökande läkaren rekommenderas att det genomförs en större rättspsykiatrisk undersökning innan personen döms, säger Martin Riegnell, chefsöverläkare och specialist på rättspsykiatri.

Ska bedöma behov av psykiatrisk tvångsvård

Syftet med en större undersökning är att dels bedöma om det fanns en allvarlig psykisk störning vid gärningen och om det i så fall medför ett förbud att döma personen till fängelse. Dels att bedöma om det finns kvar en allvarlig psykisk störning och om den i så fall medför ett behov av psykiatrisk tvångsvård.

– Så här långt är detta ett förväntat utslag mot bakgrund av det som presenterats i form av gärningar och vad som kommit fram kring den misstänkte personen, säger Martin Riegnell som arbetar som överläkare åt Rättsmedicinalverket som ansvarar för undersökningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Riegnell, överläkare inom rättspsykiatri, förklara vad undersökningen kan innebära för pojken som är åtalad för våldsdådet i Skellefteåstadsdelen Morö Backe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet