Valet i Vilhelmina avgjort

Uppdaterad
Publicerad

Det blir borgerligt styre i Vilhelmina, med Centerpartiet i spetsen, det bestämdes idag när de sista 86 förtidsrösterna räknades under förmiddagen.

Valet i Vilhemina har varit något av en rysare med jämna röster mellan blocken in i det sista. Det är nu klart att Vilhelmina byter från rött till blått när det sista mandatet tillfaller Centerpartiet.

– Det känns snopet eftersom socialdemoktaterna fick fler röster, men så är ju reglerna när det gäller mandatfördelning. Jag kan inte annat än gratulera Gunnar Hörlund (c) som troligtvis nu blir kommunalråd, säger Åke Nilsson (s), nuvarande komunalråd till Västerbottensnytt.

Vänsterblocket fick fler röster med 50,37 procententeheter mot det borgerliga blockets 49.61. Men trots det fick de de borgeliga fler mandat på grund av den jämkade uddatalsmetoden. En metod som ska göra att mandaten inom varje parti får en bättre spridning över landet.

Om Socialdemokraterna tagit fem röster till från Centerpartiet skulle de ha fått de sista mandatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.