• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Stabbfors vid polisen i Västerbotten, säger att kriminella ligor riktat in sig på de så kallade välfärdsbrotten. Foto: SVT/Arkiv

Polisen: Kriminella nätverk riktar in sig på bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade de anmälda bidragsbrotten med 30 procent i landet, totalt anmäldes 27 000 stycken.

Enligt polisen har flera kriminella nätverk ritat in sig på de så kallade välfärdsbrotten.

– Det är låg risk för upptäckt. Det är en hög utdelning av pengar och jämfört med att genomföra ett värdetransportrån så är det lägre straff, säger Johan Stabbfors, gruppchef bedrägeribrott vid polisen i Västerbotten.

I Umeå dömdes en man och en kvinna till två år respektive ett år och sex månaders fängelse för att ha lurat till sig 2,7 miljoner kronor i ersättning från Umeå kommun, genom att låtsas att mannen som tog emot stöd var rullstolsburen och i behov av personlig assistans. Fallet är inte unikt.

Enligt Johan Stabbfors, som är gruppchef bedrägeribrott vid polisen i Västerbotten så har kriminella nätverk flyttat sin verksamhet till de så kallade välfärdsbrotten.

– Vi har sett att den organiserade brottsligheten nu har kommit in i denna typ av brott. Och enligt siffror jag har sett så pratar man om mellan 11 och 18 miljarder kronor per år i Sverige som går ut till den här typen av välfärdsbrottslighet, säger Johan Stabbfors.

Prioriterad verksamhet

Mikael Ahrtzing som är inspektör vid polisens bedrägericenter i Sundsvall menar att denna typ av brottslighet nu är prioriterad för polisen. I region nord har flera insatser just genomförts med hjälp av underrättelseverksamhet och spaning.

–  Risken med den här typen av brott är att folk tappar tilltron till skattesystemet och börjar känna ”Varför ska jag betala skatt om folk bara utnyttjar och stjäl mina pengar i alla fall?”, säger Mikael Ahrtzing.

Under 2020 anmäldes omkring 218 000 bedrägeribrott samt 27 000 bidragsbrott. 5,5 procent av befolkningen uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2020, medan 4,1 procent uppger att de utsatts för kort- eller kreditbedrägeri.

År 2020 anmäldes 27 000 bidragsbrott, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med 2019. Omkring 75 procent av de anmälda bidragsbrotten avser brott mot Försäkringskassan. Jämfört med 2011 har de anmälda bidragsbrotten totalt ökat med 183 procent.

Källa: BRÅ

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer