Anders Lidström, professor i statsvetenskap. Foto: SVT

Väljarna i Åsele känner sig övergivna

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna i Åsele känner sig övergivna av de stora partierna. Det är därför missnöjet gror i inlandskommunerna och små lokala partier bildas. Det menar Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå Universitet.

– Det handlar om konflikten mellan stad och land. En konflikt som ökat under åren. Man samlar sig mot en fientlig omvärld. Så ser många på frågan i småkommunerna, säger Lidström.

Lokala partier dras oftast igång av starka personligheter. Malålistan och Arne Hellsten är ett exempel enligt Lidström.

Att det nu bråkas mycket i inlandskommuner är en tillfällighet.

LÄS MER: Sopbil orsakar politisk kris i Åsele

SD plockar missnöjda på riksplanet

– Vi får betrakta det här som isolerade händelser. Det bråkas också i stora kommuner även om genomslaget inte blir som i Åsele, säger Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå Universitet.

De lokala partierna växer hela tiden och fenomenet har kommit för att stanna, menar Anders Lidström.

– På riksplanet är det Sverigedemokraterna som lyckas samla upp de övergivna och kanske missnöjda väljarna. På det lokala planet handlar det om de lokala partierna. Det är en trend man kan se, säger han och fortsätter:

– Viktigt är också att betona att livslängden för ett lokalt parti är ganska kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.