Se elevernas tolkningar av van Gogh, Warhol och Kahlo. Foto: SVT

Se elevernas van Gogh-tolkningar

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på grundsärskolan i Vännäs har under våren och hösten tittat på konst, pratat om konstnärerna och sen målat sina egna variationer av originalen.

Den postimpressionistiske målaren van Gogh ligger eleverna särskilt varmt om hjärtat.

– Han gjorde jättefina tavlor. Alla hans tavlor var noggranna och snygga. Mycket kärlekstavlor, menar Elias Bergholm, elev i klass 3-5.

Jag tycker nästan att det var litet synd om van Gogh?

– Jo, för han dog ju precis när hans tavlor började bli kända. På samma dag tror jag, fortsätter Elias Bergholm.

Avslutades med utställning

Eleverna har arbetat med en konstnär i taget och lärt sig att arbeta med olika tekniker och material. Hela projektet avslutades med ett vernissage där släktingar bjöds in.

Och en av lärarna som drog igång projektet är mer än nöjd med resultatet.

– Barnen har tyckt att det varit jättespännande. Vi har ju berättat om konstnärerna innan och många konstnärer har ju haft väldigt traumatiska liv och det har ju barnen fått ta del av. Konsten främjar ju alla områden för barnen.

– Språket utvecklas och det är så viktigt för just våra barn att tänka efter. Hur gjorde jag här till exempel? Att dom får sätta ord på det dom har gjort. Det känns jätteviktigt, säger Emma Forsgren, bildlärare på grundsärskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.