Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionråd Jonas Karlberg (V) om varför de vill avveckla flyget Foto: SVT/Pressbild

Vänsterpartiet: Avveckla flyglinjen mellan Umeå och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Västerbotten och i region Jämtland-Härjedalen vill avveckla flyglinjen mellan Umeå och Östersund. Partiet tycker inte att flyglinjen är ekonomiskt försvarbart och vill istället att det ska byggas fler hållbara kommunikationer i norra Sverige. 

SVT Nyheter har i flera artiklar granskat flyglinjen mellan Östersund och Umeå. Syftet med flyglinjen är att förbättra tillgängligheten till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men statistik visar att endast tolv procent av resenärerna har sjukhuset som mål.

Linjen kostar skattebetalarna 10 miljoner kronor per år.

”Vi har ambulansflyget”

Vänsterpartiet vill nu att linjen läggs ner och att sjukresorna mellan regionen ska ske med Ambuss.

– Det är ett mer hållbart alternativ. Både med tanke på ekonomi och klimat och miljösynpunkt. När de är patienter som verkligen behöver en snabb flygtransport har vi ju också ambulansflyget, säger Jonas Karlberg (V), gruppledare och regionråd.

Det beslut som finns nu kring flyglinjen gäller till nästa år, men regeringen har beslutat att förlänga beslutet fram till 2027.

– Man har då fem år på sig att ta fram andra alternativ till flyglinjen, säger Jonas Karlberg (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.