Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Delin och Carina Berglund är Skellefteås verksamhetschefer inom vård- och omsorg. Foto: Svt

Vård- och omsorgsboenden i Skellefteå rustar sig för toppen i smittkurvan

Uppdaterad
Publicerad

Än finns det bara enstaka bekräftade fall av covid-19 vid vård- och omsorgsboenden i Skellefteå. Verksamheten arbetar intensivt med att stoppa och bromsa smittan samtidigt som man förbereder sig för storm.

Skellefteå kommun har cirka 900 platser vid vård- och omsorgsboenden och ungefär lika många anställda som jobbar på boendena. Tillsammans med anhöriga möter de en helt ny verklighet.

– Vi pratar tvärtomspråket just nu. Det vi annars uppmuntrar som till exempel nära kontakt har blivit till besöksförbud, konstaterar verksamhetschef Carina Berglund.

Förutom att förbereda personal praktiskt och mentalt och sätta in extra chefsstöd har kommunen övergått till så kallad kohortvård vilket innebär att särskild personal avdelas för att vårda smittade sjuka.

– Jag måste få säga att vi har haft ett helt fantastiskt engagemang bland våra medarbetare som hoppat in där de har behövts och gjort ett jättebra jobb, konstaterar den andra verksamhetschefen Linda Delin.

Men det har också funnits en oro hos just personalen. I klippet berättar verksamhetschefen om den, läget vad gäller skyddsutrustning och varför hon känner tacksamhet mot huvudstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet