Foto: TT.

Patient vårdades i fotbad – fick skelettinfektion

Uppdaterad
Publicerad

En vårdcentral i Skellefteå lex Maria-anmäls efter att man använt fotbad för att lättare kunna lägga om ett operationsförband på en patient. Detta ledde till att patienten drabbades av en infektion som spred sig till skelettet.

Patienten som opererat sin tå sökte vård hos en vårdcentral i Skellefteå för att lägga om förbandet. Sjukvårdspersonalen ska då ha beslutat att sätta patienten i ett fotbad för att lättare kunna ta loss operationsmaterialet.

Fick skelettinfektion

Men runt två veckor senare drabbades patienten av en infektion i operationsområdet, och fick då antibiotika utskrivet.

Efter ett tag återkommer patienten igen till vården, fortfarande med infektionssymptom. Man upptäckte att patientens infektion spridit sig till skelettet i tån, vilket ledde till att patienten fick opereras två gånger och äta antibiotika en längre tid.

Sonja Sundqvist är chefläkare på region Västerbotten och hon menar att metoden inte är något de vanligtvis brukar använda sig av.

– Risken med fotbad när man är opererad är att bakterier lättare kan ta sig in på djupet, i och med att huden är penetrerad. Att lossa förband med fotbad hos nyopererade patienter är ingen vanlig metod som vi använder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.