Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet anklagar nu regionen för att använda strejkbrytare för att ersätta de som strejkar. Strejkande sjuksköterskor mötte regionpolitikerna. Foto: Aron Hedlund, SVT

Vårdförbundets anklagelse: Region Västerbotten tar in strejkbrytare

Uppdaterad
Publicerad

Regionen tar in oorganiserade sjuksköterskor och pensionärer för att lösa bemanningen under vårdstrejken. Detta menar Vårdförbundet som riktar stark kritik mot regionen som menar att det handlar om strejkbryteri.

– De respekterar inte det varsel vi lagt, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Facket anser att regionen delegerar sjuksköterskeuppgifter till andra yrkesgrupper, tvingar in personal att arbeta och hotar med repressalier.

– Vi ser att arbetsgivarna använder sig av oorganiserade eller till och med andra medlemsgrupper som utför medlemmarnas arbetsuppgifter, säger Jenny Olsson.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

”Behöver omfördela arbetsuppgifter”

Regionen förnekar detta och säger att de omfördelar arbetsuppgifter inom sina rättigheter.

– Vi behöver omfördela arbetsuppgifter. Det är en förutsättning för att kunna upprätthålla en vård för det som inte kan anstå, säger Tommy Svensson, regiondirektör.

Konflikten har lett till skadeståndskrav från båda parter, där Vårdförbundet kräver mångmiljonbelopp av Region Västerbotten.

Regionen anklagar vårdförbundet för avtalsbrott efter de anser att strejkvarslet från Vårdförbundet inte följer vad som står i kollektivavtalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får arbetsgivaren sätta in ny arbetskraft för att ersätta de som strejkar? Experten på arbetsrätt ger svar. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet