Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hygienläkaren Maria Marklund berätta om när screening kan bli aktuellt igen på äldreboenden. Foto: SVT

Vårdhygien rekommenderar inte screening på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer med covid-19 har avlidit på äldreboenden i Umeå och Skellefteå. Men än så länge utlyser vårdhygien ingen rekommendation till kommunerna att börja testa personal på boenden igen.

– Med så lite samhällssmitta som vi ännu har i Västerbotten fungerar inte den slags allmänna screeningen så bra, säger Maria Marklund, hygienläkare och medicinsk chef för vårdhygien.

Under våren testades vård- och omsorgspersonal inom Västerbottens kommuner för covid-19 två gånger i veckan, för att förhindra smittspridning. Screeningen upphörde i slutet av maj, på rekommendation av vårdhygien vid Region Västerbotten, när en stor andel boende och personal vaccinerats.

Rekommenderar andra åtgärder

Den senaste veckan har det skett covidutbrott på äldreboenden både i Umeå och Skellefteå, och idag rapporterade regionen att tre personer med covid-19 avlidit på äldreboenden. Vårdhygien har rekommenderat en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning – men screening är inte en av dem. Orsaken är att samhällsspridningen ännu är på en låg nivå.

– Då hittar man nästan bara falskt positiva svar vilket kan ställa till det mer än vad det hjälper, säger Maria Marklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet