Bilden är en arkivbild och har inget med vargen i Lövångertrakten att göra. Foto: Heiko Junge, TT

Vargen i Lövånger skjuten från helikopter: ”Gränsen var nådd”

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som befunnit sig i trakterna kring Lövånger och Burträsk har nu skjutits från helikoper, vilket norran.se var först med att berätta.

Vargen sköts i helgen efter att den gjort jaktförsök inne i ett renområde.

– Vi tyckte att gränsen var nådd nu, säger Ulf Bergelin på länsstyrelsen.

Vargen har under hösten bland annat rivit flera får i Lövsele och skingrat renhjordar för Malå sameby.

– Det är förmodligen en varg som funnits i området ganska länge. Den har angripit får tidigare i höstas, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Malå sameby har tidigare ansökt om skyddsjakt på vargen, men inte fått det beviljat, vilket ledde till att samebyn JO-anmälde länsstyrelsen.

– Då hade vi inga indikationer på vad den höll på med, eller var den befann sig. Vi höll ansökan öppen för att se hur det utvecklade sig och hade en bra dialog med samebyn om det.

Lyckades avvärja nytt jaktförsök

Under fredagen inkom en ny ansökan om skyddsjakt på vargen från samebyn.

– Vargen hade varit inne bland renarna och de hade sett jaktförsök som de lyckats avvärja, säger Ulf Bergelin och fortsätter:

– Det visade att vargen hade tänkt stanna kvar i området, det fanns inga tecken på att den skulle lämna. Vi tyckte att gränsen var nådd. Vi hade hoppats att den skulle gå vidare och ansluta till den svenska vargstammen.

Länsstyrelsen utförde sedan själva jakten och vargen sköts från helikopter under lördagen.

– Det gick relativt snabbt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen avvaktar med beslut på ansökan om skyddsjakt på en varg. ”Det är en akut fråga” säger Jörgen Stenberg, Malå sameby. Foto: SVT arkiv, Berno Jonsson/SVT

Hör Malå sameby om kritiken mot länsstyrelsen tidigare under vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.