Foto: SVT

Anrika varmbadhuset renoveras till original

Publicerad

Nu ska Varmbadhuset i Umeå göra en tidsresa. Byggnaden ska restaureras till hur den såg ut när det byggdes för 123 år sedan.

Byggnaden, som ligger nere vid älven, kommer återfå sin ursprungliga skepnad som det såg ut på tiden det begav sig – år 1894. Bland annat kommer länken till grannliggande Borgmästarvillan att tas bort.

Under januari startar Balticgruppen upprustningen av byggnaden som har en bottenvåning i tegel och övervåningar i trä. För att huset ska få samma stil som det en gång hade kommer det bland annat målas med linoljefärg i en ljus färg som påminner om originalkulören.

”Förvanskats väldigt mycket”

Byggnaden var stadens första badhus, dock med badkar och inte bassäng.

Foto: Västerbottens Museums arkiv

– Från 1930 och fram har varmbadhuset förvanskats väldigt mycket. Det har stått tomt i bra många år, men nu har vi ambitionen är att ta tillbaka det utseende det hade när det var nybyggt i slutet av 1800-talet, säger Björn Johansson, vd Balticgruppen Utveckling.

Står klar i höst

Byggnaden är planerat att kunna användas som kontorslokaler framöver, något som tidigare inte varit möjlig på grund av lokalernas dåliga skick. Sköra delar av byggnaden kommer monteras ned och sättas upp igen efter att trädelen kommer rivas och byggas upp på nytt.

Restaureringen av Varmbadhuset planeras vara klar sent i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.