Foto: SVT

Varnade får strålning bland barn på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har organisationen ”Strålskyddsstiftelsen” skickat ut brev till förskolor och skolor och varnat för hälsorisker med bland annat trådlöst datornätverk. Men enligt strålsäkerhetsmyndigheten finns inga sådana risker.

Cancer och sömnsvårigheter är några av de saker som strålning från trådlösa nätverk och mobiltelefoner leder till. Detta påstår organisationen Strålskyddsstiftelsen i brev som skickats ut till skolor och förskolor. Organisationen vill förbjuda trådlösa nätverk och mobiltelefoner i skolor och förskolor.

– Jag blev jätteorolig först men sen gick jag in på Strålsäkerhetsmyndigheten där det fanns annan information som jag blev lugnad av, säger föräldern Emma Ågren

Kommunen har gett svar

Väldigt många har blivit oroliga vilket har lett till att Umeå kommun valt att skicka ut information om saken.

– Vi följer de riktlinjer som finns från Strålsäkerhetsmyndigheten och enligt den finns det inga risker med det här, säger Gunilla Yourstone, som är IT-strateg på Umeå Kommun.

Hävdar att myndigheten ljuger

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det inte några vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med radiovågorna från trådlösa datornätverk. Men Strålskyddsstiftelsen hävdar att den ljuger i den informationen.

– Det är helt uppenbart att det finns vetenskaplig forskning som påvisar att det finns hälsorisker med trådlös teknik och trådlösa nätverk i skolorna, säger Mona Nilsson, vice ordförande för Strålskyddsstiftelsen.

”Blir skrämselpropaganda”

Många föräldrar är osäkra på vilken information som stämmer.

– Det kan ju finnas något i det men jag tycker att det är fel att man skickat ut sådan information till skolor och förskolor när det inte vilar på något vetenskaplig grund. Det blir en skrämselpropaganda, säger föräldern Emma Ågren

Här är Strålsäkerhetsmyndighetens information: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Om-myndigheten/Aktuellt/Nyheter/Ofarligt-med-tradlosa-datornatverk-ur-stralskyddsynpunkt/           

Här är Strålskyddsstiftelsens information: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.