Falska hantverkare har lurat äldre på pengar runt om i Vilhelmina. Foto: TT

Varnar för dörrknackare – lurar äldre på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Vilhelmina kommun uppmärksamma dörrknackare som låtsas vara hantverkare och arbeta för kommunen. De vill måla om lägenheten eller byta element för en summa pengar – främst äldre har drabbats.

De luriga dörrknackarna säger att de kommer från bostadsbolaget VIBO eller Vilhelmina kommun. Flera äldre med vårdinsatser hemma har drabbats.

– Vi har fått veta att de lurats på pengar och nycklar har försvunnit. Självklart ska folk vara försiktiga men vi vill inte att de ska känna sig otrygga hemma, säger Emma Eriksson, kommunikatör på kommunen.

Bara i januari har tre fall uppdagats men det började även innan årsskiftet. Nu har kommunen gått ut med informationen via sina sociala kanaler och annonsblad lokalt.

Vid dörrknackare – tänk på det här:

  • Har bostadsbolag eller myndighet meddelat att de ska komma och utföra arbete?
  • Vilken tid på dygnet knackar personen på? VIBO:s och Vilhelmina kommuns personal jobbar dagtid om det inte rör sig om jouruppdrag.
  • Du har rätt att be om legitimation innan du släppa in någon i ditt hem.
  • Om en liknande händelse inträffar kontakta polisen via 114 14, eller vid pågående händelse 112.
  • Har du någon form av stöd och hjälp via kommunen, eller är hyresgäst hos ett bostadsbolag, kontakta även dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.