Fredrik Sandström, arbetar på fältgruppen i Umeå. Han är inte förvånad över att drogen kan ha nått Umeå. Foto: SVT

Varnar för skräckdrogen ”Krokodil” i Umeå

Publicerad

Två personer som förts medvetslösa till Norrlands universitetssjukhus har enligt landstinget använt den heroinliknande drogen ”Krokodil”. Drogen äter upp kroppen inifrån och kan orsaka kallbrand. Nu vill Fältgruppen varna för drogen.

Norrlands universitetssjukhus har vårdat två personer som enligt uppgifter ska ha använt den heroinliknande drogen ”Krokodil”. Detta var vk.se först att rapportera om.

Drogen beskrivs som en smutsig och farlig drog som innebär att det startar en förruttnelseprocess inne i kroppen vilken sedan kan leda till att kroppsdelar måste amputeras.

– Det är fruktansvärt otäckt. Det här är baksidan med droger, man provar än det ena än det andra och leker med hjärnan utan att inse konsekvenserna, säger Fredrik Sandström, som arbetar på fältgruppen i Umeå.

Sjukvården gör inga analyser

Lars Högberg, som är läkare inom psykiatrin i Umeå, berättar om kollegor som stött på drogen och dess effekter.

– Men eftersom vi inom sjukvården här inte gör några analyser av ”Krokodil” eller Desomorfin som det heter, kan vi egentligen inte slå fast att det verkligen rör sig om den drogen. Vi får helt enkelt gå på patienternas egna uppgifter, säger Lars Högberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer