Under eftermiddagen började det blåsa och snöa i fjällen – se bilder på hur det var under eftermiddagen i Tärnaby och Borgafjäll. Foto: Adam Timander/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

SMHI varnar för storm i norra Sverige

Publicerad

Det kommer att bli riktigt blåsigt i norra Sverige under lördagskvällen. I Lapplandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 2-varning för storm.
– Det kan bli mycket besvärligt, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Under lördagseftermiddagen och natten till söndagen kommer det att blåsa rejält i Lapplandsfjällen, SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm. Vindarna kan bli upp mot 25 meter/sekunden. Detta i kombination med täta snöbyar och högt snödrev.

– Man ska hålla sig inomhus om man är i det området. Det kommer att snöa en hel del och bli snödrev. Om man ger sig ut kommer man inte att se någonting alls, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

SMHI uppger att vinden i byarna kan uppgå till orkanstyrka. Klass-2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

– Var försiktig i trafiken. Var uppmärksam på att vädret kan försämras snabbt, skriver länsstyrelsen i Västerbotten på sin facebooksida.

Blåsigt i stora delar av norra Sverige

Även i Jämtland, i Härjedalsfjällen, Västerbottens inland och Norrbottens inland och kustland kommer det att blåsa mycket. Där har SMHI utfärdat klass 1-varningarna, och vindbyarna kan bli upp mot 24 meter i sekunden. I Norrbottens inland finns risk för vindbyar med stormstyrka på över 25 meter per sekund.

– Stormen kommer från norska havet. Den har ännu inte fått något namn, säger Jannicke Geitskaret.

Se hur stormen passerar i norra Sverige Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer