Varningen: Skiftet till elbilar inte bara av godo

Publicerad

Elbilar utgör fortfarande en liten del av bilparken i länet, men många tror att skiftet från fossila bränslen till el snart kommer att ta fart. Men det skiftet är inte bara av godo, menar författaren Arne Müller.

Författaren och föreläsaren Arne Müller, som skrivit en bok om elbilens miljöpåverkan, höjer ett varningens finger för att helt okritiskt tänka att elbilar ska rädda miljön, även om han tycker att elbilar är ett bra sätt om man ska minska användandet av fossila bränslen. 

– Idag framstår elbilen kanske som det bästa alternativet, säger Müller.

Inte oproblematiskt med elbilar

Men han påpekar samtidigt att en övergång till elbilar inte är helt oproblematisk eftersom produktionen av batterier till elbilar kommer att kräva en kraftigt ökad gruvdrift för att få fram till exempel kobolt och litium, vilket i sin tur leder till ökade utsläpp och kraftigt utnyttjande av jordens resurser.

– Det behövs jättemycket av de här metallerna och den metallförbrukningen alstrar i sin tur koldioxidutsläpp, säger Arne Müller.

– Man kommer inte ifrån att det kommer att krävas en väldigt effektiv återvinning och hushållning av metaller om den här övergången ska funka på ett hållbart sätt.

Gruvindustrin ställer om

Northvolts vd Peter Carlsson säger att elbilar inte är det enda alternativet till fossildrivna fordon, men han tycker naturligtvis att det är ett bra alternativ. Och han tror ökad brytning av metaller till batteritillverkningen kommer att driva fram klimatsmartare lösningar i gruvnäringen.

– Även gruvindustrin ställer ju om, säger Carlsson.

Och när det gäller resurshushållningen så ser han även där en utveckling av till exempel återvinningstekniken.

– Vi har en ambition att skapa ett fullt cirkulärt flöde. Vi ser att det är nödvändigt ur ett resursperspektiv, men också god ekonomi att göra det, säger Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer