Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spridningen av RS-viruset fortsätter att öka bland barn. Foto: SVT

Värsta RS-epidemin på flera år – läkare på NUS: ”Vi står inför en jättetuff säsong”

Publicerad

En normal säsong brukar antalet fall av RS-virus öka i november. I år tog spridningen i södra Sverige fart redan i augusti och ökade brant under september. En ökning som nu börjar märkas även i Västerbotten.

– Vi lägger in 2-4 barn per dag och det kommer att öka, säger Deborah Frithiof, överläkare barnmedicin på Norrlands universitetssjukhus.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, drabbar de flesta människor och ter sig ofta inte värre än en snuva. Men för små barn som utsätts för viruset för första gången riskerar att bli allvarligt sjuka och i värsta fall behöva respiratorvård.

Flera årskullar

Vartannat år brukar smittspridnigen av RS-viruset vara extra stor, förra året förväntades vara ett sådant – men smittspridningen uteblev i princip helt tack vare coronarestriktionerna. Det innebär att det nu finns tre årskullar barn som inte utsatts för viruset tidigare och nu drabbas samtidigt.

– Vi har inte haft RS sedan 2019, så 1, 2 och 3-åringarna är ganska oskyddade och kan bli sjuka, säger Deborah Frithiof.

”Eloge till befolkningen”

För att bromsa smittspridningen gäller i princip samma förutsättningar som för coronapandemin, tvätta händerna, försöka hålla avstånd och stanna hemma vid symptom, något Västerbottningarna är bra på enligt överläkaren.

– Jag vill ge en eloge till befokningen i Västerbotten som överlag är betydligt bättre på att ”vabba” och hålla barnen hemma vid förkylning än de i södra Sverige. Vi ser det ganska tydligt, avslutar Deborah Frithiof.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.

För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer