Foto: Midway Alignment

Vasafärjans finansiering klar – kommunen betalar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Umeå godkände under måndagen finansieringslösningen för den nya Vasafärjan. Kommunen kliver in med 250 miljoner i eget kapital.

Den nya färjan kommer kosta omkring 1,2 miljarder kronor och ska stå klar 2021. Eftersom färjan ska samägas av Umeå och Vasa kommun kommer kommunerna tillsammans gå in med 500 miljoner kronor. Resterande 500 miljoner lånas av EU.

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige att finansieringen av Umeås andel av kapitalet, omkring 250 miljoner kronor, garanteras av Infrastruktur i Umeå AB och Umeå kommunföretag AB. Kommunen får dessutom teckna en eventuell kommunal borgen för ett lån om 300-350 miljoner kronor i Europeiska Investeringsbanken, EIB, till 1,79 procents ränta.

– Vi tar det via koncernen, så det blir ingen kostnad för kommunen. Den nya färjan innebär både fler passagerare och ökad mängd gods, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) som räknar med en vinst om minst 600 miljoner innan år 2050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.