Patrik Sandström är rektor för förskoleklass, åk 1–5 och fritidshem på Västangårds skola i Umeå. Arkivbild. Foto: SVT

Västangårds skola JO-anmäld efter manifestationen

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan riktades kritik mot att Västangårds skola i Umeå anordnat en klimatstrejk för sina elever, något som Skolinspektionen avfärdat. Nu JO-anmäls skolan och dess rektor för händelsen.

Flera personer i södra Sverige har valt att JO-anmäla skolan och rektorn Patrik Sandström, vilket P4 Västerbotten var först med att rapportera. Totalt rör det sig om anmälningar från två personer i Växjö och en i Norberg.

Samtliga anmälningar pekar på att skolan och rektorn uppmanat eleverna till klimatstrejk. Frågan väcktes för Skolinspektionen som valt att inte utreda ärendet.

”Är inte förvånad”

Patrik Sandström blev först uppmärksammad om anmälningarna efter att P4 hört av sig och har själv ännu inte tagit del av handlingarna. Han är dock inte orolig.

– Jag känner mig trygg med att skolan inte brutit mot någon grundlag. Nu avvaktar vi utfallet av JO-anmälan och ser var det landar, Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.