Foto: SVT

Västerbotten bäst på MS-vård

Uppdaterad
Publicerad

Länet ligger i topp när det gäller vården av patienter med multipel skleros.

På många håll i landet finns stora brister i vårdkedjan vid MS, multipel skleros, och stora skillnader i vården, visar en ny rapport från patientorganisationen Neuroförbundet. Det tar i genomsnitt 2 till 3 år att få diagnosen i Sverige, och bara 35 procent får vård inom de rekommenderade 3 månaderna. Västerbottens län ligger dock i topp i statistiken.

Av de patienter som lider av MS i skov ska minst 75 procent behandlas med bromsmedicin – och här är det endast Västerbotten som når målet. Rikssnittet ligger runt 60 procent.

Snabbhet viktig

– Snabb diagnos, tidigt insatt behandling och regelbundna uppföljningar hos neurolog gör att många MS-sjuka kan arbeta och leva vanliga liv, i stället för att drabbas av betydande funktionsnedsättningar. Men i dag fungerar tyvärr inte vårdkedjan vid MS, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuroförbundet.

I Västerbotten får 100 procent av patienterna med skovvis MS som varit sjuka mindre än 15 år, behandling med bromsmedicin. De sämsta länen – Jönköping, Norrbotten och Uppsala – ligger på bara cirka 40 procent.

Dubbelt så bra

Västerbotten och Södermanland är bäst på den årliga uppföljningen, som fyra av fem får. Dessutom är 100 procent av patienterna nöjda med sin läkemedelsbehandling i Västerbotten, jämfört med Uppsala där hälften vill byta sin behandling.

Rapporten bygger på registerdata, och Neuroförbundet gör den reservationen att vissa skillnader kan bero på att vården registrerats i högre eller lägre grad i olika regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.