Olyckan inträffade på Stöcksjön utanför Umeå Foto: Privat

Tyst minut på fotbollsmatcherna i Umeå – domare hedras

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som avled efter en isolycka i Umeå i måndags var en uppskattad fotbollsdomare. Nu sörjs han av sina tidigare domarkollegor.

– Det är grymt tragiskt, man förlorar inte bara en vän utan även en av de bästa domarkollegor som jag har haft, säger Håkan Lundgren, som dömde fotboll på högsta nivå med den avlidne mannen.

Mannen som var aktiv fotbollsdomare hedras på lördagen vid samtliga matcher i fotbollens division 2 på Umeå Energi Arena.

– Det är med stor sorg vi gör det här idag. Han var en väldigt uppskattad domare och människa. Alltid alert och rättvis, sägerJoachim Östergårds, ordförande södra Västerbottens domarklubb.

”Glädjespridare”

Håkan Lundgren och den nu avlidne mannen lärde känna varandra på ett personligt och professionellt plan när Håkan startade en träningsgrupp för domare i Umeå.

– Vi var 16 stycken som tränade regelbundet och där var han den som alltid låg i topp, han var alltid längst fram. Men han såg ändå alltid till att de som hade sämre förutsättningar kom med i fältet. Han tog hand om alla, även om han var först. Han var en glädjespridare som gjorde att det var så mycket lättare att vara med och träna, säger han.

Dömde som pensionär

Tillsammans dömde de i bland annat allsvenskan under 17 år.

– Han var med mig som assisterande domare. Vi hade alltid lika roligt på resorna, alltid lika roligt efter matcherna. Han var 100 procent pålitlig, jag hade största förtroende för honom, säger Håkan Lundgren.

Den avlidne mannen hade, enligt Håkan Lundgren, dömt i nära 40 år och han var fortfarande aktiv som domare trots att han var i pensionsålder.

– Han var otroligt uppskattad, jag tror inte att det finns superlativ nog för att berätta om hur uppskattad han var, både som domare och på senare tid som assisterande domare på en så hög nivå, säger Håkan Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.