Västerbottensnytt granskar villapriser: Utgångspriserna ofta missvisande

Uppdaterad
Publicerad

Mäklarnas utgångspriser går inte alltid att lita på. I verkligheten blir ofta husköpet mycket dyrare. Det är bilden av Umeås husmarknad och nu bekräftas den av en undersökning som Västerbottensnytt gjort. Bostadsmäklarna i Umeå förnekar att det används låga lockpriser för att locka in köpare. Enligt dem är det budgivningar som drar upp priserna.

Bostadsmarknaden i Umeå kräver ekonomiska resurser. Det har många hus- och bostadsrättsköpare i Umeå fått erfara de senaste åren. När många är intresserade av samma fastighet slutar det i regel med budgivning, och då gäller det att veta vad man har råd med.

Ökade 45 procent

Västerbottensnytt undersökte genomförda fastighetsaffärer i Umeå med omnejd under sommaren 2005. Vi kunde då konstatera följande. Av 40 fastigheter såldes tre under utgångspriset, 13 såldes till utsatt pris och resten, 24 fastigheter, gick till budgivning som slutade på ett betydligt högre pris än det utannonserade. Bland de hus som gick till budgivning gick priset upp med i snitt 16 procent. Värst var en 1,2 miljoners villa som landade på 1,7 miljoner. Det är en prisökning på 45 procent. Undersökningsmaterialet visar att var fjärde villa som hamnar i budgivning blir mer än 25 procent dyrare.

Har lockpriserna kommit hit?

I storstäderna har mäklare länge kritiserats för att sätta så kallade lockpriser, för att dra in många spekulanter. Frågan är om lockpriserna nu kommit till Umeå? I oktober flyttade Mats Lövström med familj in i det nyköpta radhuset på Mariedal. Trots att priset blev betydligt högre än annonserat tror han inte att det handlar om lockpriser. Mats Lövström säger till Västerbottensnytt att han ser mäklarna i Umeå som seriösa. Däremot är han osäker över mäklarnas förmåga att värdera en fastighet.

– Just det här förfarandet med budgivning tror jag driver upp huspriser och bidrar till överhettning av bostadsmarknaden. Det ligger i mäklarnas intressen att ha så hög nivå som möjligt i ett område. Dels på kort sikt, dom tjänar procent på försäljningspriset, dels lång sikt använder underlaget i statistik när de värderar hus. Risken finns att ju hårdare driver upp priser desto mer övervärderat är det, säger Mats Lövström.

Fastighetsmäklarna lyder under fastighetsmäklarlagen och övervakas av en liten svensk myndighet: Fastighetsmäklarnämnden. Här kan den som känner sig lurad, klaga.

Lockpriser är förbjudna enligt lagen. Det heter att det pris som sätts ut inte väsentlig får avvika från det marknadsmässiga priset. Hittills har bara en enda mäklare i landet fått en varning av fastighetsmäklarnämnden för att använda lockpriser. Det gällde en mäklare i Stockholm där ett 40-tal tal bostadsrätter såldes dyrare än de utsatta priserna. Nämnden ansåg att mäklaren systematiskt använde lockpriser, vilket strider mot god mäklarsed. Just att det skedde systematiskt var en viktig grund för att nämnden kunde varna mäklaren, för det går onekligen att töja på formulering att priset inte ”väsentligt får avvika från det marknadsmässiga priset”

Vad är väsentligt ? Vad är marknadsvärde?

Västerbottensnytts undersökning bekräftar bilden att också mäklarna i Umeå har svårt att sätta ”rätt pris”. Mäklaren Ann-Christine Säfström vid Svensk fastighetsförmedling anser att det är budgivningarna som drar upp priserna. Det finns ingen lag som reglerar hur de ska gå till, så mäklarna gör lite olika. Tidigare var det vanligt med slutna med ett enda bud i ett kuvert, säger Säfström, men det har ändrats. Dagens öppna budgivningar, där köparna får flera chanser att bjuda över varandra, är precis som vad kunderna vill ha idag, säger Ann-Christine Säfström.

Stefan Persson

Anders Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.