Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror ingen vill att vi blir kvar här” – hör skådespelaren Sonja Lindblom. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Västerbottensteatern kan bli kvar i de gamla lokalerna – ryms inte i kulturhuset Sara

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Västerbottensteatern i Skellefteå blir kvar i sina gamla lokaler i upp till ett år till  – och kanske längre än så. Den nya scenen är i Kulturhuset Sara, men någon permanent lösning för den övriga verksamheten är inte klar än.

Ateljé och verkstad är det av Västerbottensteatern som fått en fast plats i Sara Kulturhus som öppnar i september. Tekniker, ljus och ljud blir anställda av Kulturhusbolaget i kulturhuset. Allt och alla andra ska rymmas någon annanstans, men det är oklart vart.

Uppskov på försäljning av teatern

30 miljoner kronor kostar det enligt en utredning att bygga om lokalerna för någon annan kommunal verksamhet än teatern. Därför har kommunens fastighetschef fått på sitt bord att sälja huset.

Men han har också i uppdrag av politikerna i nämnden för support och lokaler att låta teatern stanna ett år till i de gamla lokalerna. Kanske längre än så.

– Vi tittar över vilka lokaler som kan passa för teatern, där ingår Brunnsteatern, säger fastighetschef Fredrik Nilsson.

Bokföra restider

Teaterfacket har tidigare protesterat mot att de får tillgång till scenen max 14 dagar innan premiär. Nu ska de noggrant dokumentera all restid och alla transporter mellan scenerna, samt om de får använda sin tidigare teknisk personal som de blivit lovade.

– Vi ska föra bok på allt nu det här året, resor mellan gamla lokalerna och Sara, säger Maria Asserud, ordförande i Teaterförbundet scen och film på Västerbottensteatern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter