Foto: SVT

Vattenskada håller delar av stadsbiblioteket stängt

Publicerad

En fjärdedel av bibliotektes lokaler i Väven i Umeå blir stängda för allmänheten i ytterligare några månader då allvarliga vattenskador har gjort att golvet måste bytas.

Det var i somras som ett häftigt skyfall gjorde att vatten läckte in i lokalerna. Eftersom det skedde på helgen upptäcktes inte skadan förrän ett dygn senare.

– Det är naturligtvis beklagligt att allmänheten inte får full tillgång till lokalerna men personalen vid biblioteket gör allt de kan för att ändå ge fullgod service så att folk får låna de böcker som önskas, säger Leif Mårtensson som är ledningskoordinator vid Umeå Kultur.

Skyfallet gjorde att alla dagvattenbrunnar utanför ingången vid Stieg Larsson-torget svämmade över och vatten forsade istället in genom svängdörrarna in på plan två i bibliotekslokalerna. Det hände natten mot söndag och vattenskadorna upptäcktes inte förrän ett dygn senare då personalen kom.

Thomas Persson som är vd på Balticgruppen Bygg berättar att avfuktare är installerade och att nya golv ska läggas i lokalerna.

– Det var nog ingen som hade räknat med att det här kunde hända, men skyfallet var extremt trots den i övrigt så torra sommaren. Nu har vi en grupp som tittar på hur vi ska kunna skydda oss mot liknande händelser i framtiden, säger Thomas Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.