Foto: SVT

Väven – en vinstmaskin

Uppdaterad
Publicerad

Väven i Umeå ser ut att bli en rejäl vinstmaskin. Under det första året som verksamheten i huset varit igång gjorde bolaget en vinst på 66 miljoner kronor efter finansnetto.

50 miljoner kronor av vinsten delas ut till ägarna – kommunen och det privatägda Fort Knox Förvaring. Enligt årsredovisningen är de fastigheter som byggts i kvarteret värda nära en miljard kronor.

Efter första året

2015 var det första hela året när lokalerna var i drift, därmed går det nu att se hur projektet går ihop ekonomiskt. Resultatet blev en rejäl vinst – 66 miljoner kronor före skatt. De båda hälftenägarna får alltså vardera 25 miljoner kronor i aktieutdelning.

Kulturväven

Samägt bolag

Förslaget om att bygga Väven kom från fastighetsbolaget Balticgruppen som ville kombinera bygget av ett kommunalt kulturhus med en hotell och konferensanläggning. Ett samägt bolag bildades med kommunen och Balticgruppens moderbolag, Fort Knox Förvaring, som hälftenägare. Det blev ett bygge i det stora formatet, mätt efter Umeås mått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturväven

Mer i ämnet