Foto: SVT

Allt mer droger bland Skellefteås unga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomars alkoholkonsumtion i Skellefteå är fortsatt låg. Däremot mår alltfler unga dåligt, och allt fler känner till någon i sin egen ålder som använder narkotika. Det visar årets drogvaneundersökning som förebyggande rådet (FRIS) genomfört bland ungefär tvåtusen elever i årskurs nio och årskurs 2 på gymnasiet.

– Det är glädjande att alkoholkonsumtionen ligger mycket lägre i Skellefteå än i riket i stort där ungefär 70 procent av ungdomarna konsumerar alkohol, kommenterar Stig Berggren som är samordnare för FRIS och den som presenterade årets ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak)-undersökning för politiker och personal idag.

Däremot är det alltfler, närmare hälften av alla ungdomar, som känner till någon i sin egen ålder som använder narkotika. Jämfört med förra året är det dock färre i årskurs nio som i undersökningen uppger att de själva använt narkotika, medan det i årskurs två är en ökning av narkotikaanvändandet bland tjejer.

– Vi ser med oro på det, säger Stig Berggren som utvecklar narkotikaproblematiken i videoklippet ovan.

”Öppen drogscen”

En bild som i någon mening bekräftades av polisen Rasem Chebil som också var inbjuden för att tala om hur polisen i Skellefteå arbetar mot narkotikan.

– Här är man duktiga på det området men jag fick ändå en chock när jag kom tillbaka till stan förra året och upptäckte vilken öppen drogscen de som säljer har.

Det som annars sticker ut i undersökningen är att unga tjejer mår allt sämre. Faktiskt har det aldrig i undersökningen (som gjorts i 24 år) visat på så låga siffror i årskurs 9. Bara 46 procent av tjejerna anger att de mår bra eller mycket bra.

Hela resultatet av årets undersökning kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.