Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verksamhetschefen är självkritisk – hör mer i klippet Foto: SVT

Verksamhetschefen: ”Arbetsbelastningen var hög”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hektisk natt ryckte ambulansteamet ut på ett akutlarm tidigt på morgonen i norra länsdelen. Ambulansföraren somnade och bilen var nära att köra av vägen. Den medföljande kollegan lyckades i sista stund avvärja en olycka.

Antalet uppdrag för ambulansen i Västerbotten har ökat stadigt de senaste åren. Både fack och ambulanspersonal har vid ett flertal tillfällen riktat kritik mot den omorganisering som genomförts.

Omorganiseringen har bland annat lett till indragning av en nattambulans i Skellefteå vilket, enligt kritikerna, ökat arbetsbelastningen för ambulanspersonalen i några mindre kommuner.

– I det här fallet har ju arbetsbelastningen varit hög under det dygn de har jobbat. De har haft sju uppdrag mellan 18.00 till 07.00, så jag kan bara bekräfta att arbetsbelastningen var hög, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten.

Ska träffa entreprenören

Vad har du för ansvar?

– Självklart har jag ansvar för den verksamhet vi bedriver i Västerbotten, men sen är det våra entreprenörer som har ansvar för sin egen personal. Min skyldighet är att följa upp hur det går för entreprenören och vi kommer att ha ett möte med entreprenören i dag där vi ska utvärdera en del förändringar som vi gjort de senaste månaderna, säger Jani Sundqvist.

Enligt verksamhetschefen Jani Sundqvist finns det ingen uppgift om att någon patient befann sig i ambulansen vid tillfället för incidenten.

Entreprenören kommenterar händelsen

Föraren som somnade arbetar för entreprenören Falck Ambulans Västerbotten och enhetschefen Jonas Nyberg kommenterar händelsen så här i ett mejsvar.

— Självklart såg vi mycket allvarligt på det inträffade. Jag är glad för att vi har en så öppen dialog att vi delar tillbud och händelser. Det gör det möjligt att agera. En anmälan är gjord till Arbetsmiljöverket.

— Men i samband med förändringen inom ambulanssjukvården i Västerbotten har arbetsbelastningen för våra ambulanser ökat kraftigt. Med de långa avstånden man kör och vårdar här uppe blir den ökade belastningen mycket märkbar. Något vi påtalat och för dialog om tillsammans med Regionen, menar Jonas Nyberg.

Hör mer av Jani Sundqvist i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer