”Vi är i ett akutläge”

Uppdaterad
Publicerad

Läkarbristen på Barn- och ungdomspsykiatrin i Umeå gör att ledningen vill att  personalen på  vårdavdelningarna ska ta över delar av läkarnas arbetsuppgifter.

Bland annat att bedöma självmordsrisken bland unga som söker hjälp på akuten. Men förslaget går tvärt emot Socialstyrelsens rekommendationer. Förslaget från ledningen för Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten är att sjuksköterskor, skötare och behandlingsassistenter ska bedöma självmordsrisken när ett barn eller ungdom söker hjälp på akuten. Bedöma om ett barn behöver läggas in för vård eller inte.

– För det första har jag inte utbildning till det. Jag har utbildning till att jobba på vårdavdelningen. För att vara där nere på akuten krävs det att jag ska kunna göra en bedömning om de som kommer dit ska läggas in eller inte, och det är ett mycket stort ansvar som jag inte är beredd att ta, säger Lars-Olof Andersson som arbetat som skötare i många år på barnpsyks vårdavdelning.

Läkarbristen i Västerbotten

Annelie Lindström som är verksamhetschef för Barn och ungdomspsykiatrin säger att hon förstår personalens oro.

– Det är ett alldeles nytt uppdrag som personalen nu får, men alla  ska få utbildning för att kunna hantera de nya arbetsuppgifterna, säger hon

Men personalen tycker att utbildningstiden är för kort.

-Tyvärr så är vi i ett akutläge. Jag hade hoppats att vi haft längre tid att jobba fram den här lösningen, säger Annelie Lindström.

Varför är läget akut?

– Vi har specialistläkare som av olika skäl inte kan jobba jour under kvällar och helger, och vi har också problem med att rekrytera nya läkare, säger Annelie Lindström.

Går emot Socialstyrelsens rekommendationer

– Socialstyrelsen anser att det bör vara en specialist i psykiatri som gör den här psykiatriska bedömningen vid det första tillfället. Självmord bland unga är ett stort problem och det kräver mycket klinisk erfarenhet, och att man varit med om sådana här situationer många gånger, för att man ska kunna göra en korrekt bedömning, säger Mårten Gerle, medicinsk utredare på Socialstyrelsen.

– Även om det inte finns en lag eller föreskrift som säger att det ska vara en specialistläkare som gör den bedömningen så är det vår rekommendation, och det är alltid verksamhetschefen som ytterst ansvarar  för patientsäkerheten, slår  Mårten Gerle fast.

Annelie Lindström är medveten om att man bryter mot Socilastyrelsens rekommendation:

– Vi bryter redan nu mot rekommendationerna eftersom det idag är våra primärvårdsläkare och  läkare som är under utbildning som gör den första bedömningen, och de har inte någon specialistutbildning. Vi har också varit i kontakt med Socialstyrelsen inför den här omorganisationen och deras rekommendation är att vi ska ha en mycket kompetent personal.

Lars Jacobsson är professor emeritus i psykiatri och han menar att man lägger ett mycket tungt ansvar på de sjuksköterskor, skötare och behandlingsassistenter från vårdavdelningen som nu också ska bedöma självmordsrisken hos de ungdomar som söker hjälp på akuten på kvällar, nätter och helger.

– Det är ingen tvekan om att de här personalgrupperna kan göra mycket goda bedömningar och man kan kontakta psykiatriläkaren som är bakjour och har huvudansvaret, så, är det ändå personen i första linjen. Det är inte i första hand ett formellt ansvar, utan ett personligt och moraliskt ansvar som man känner. Gjorde jag rätt, det är väldigt mycket begärt. Det är tungt nog för en utbildad psykiatriläkare att ta de besluten, säger Lars Jacobson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet