Foto: SVT

Snart kan Naser rädda liv igen – om han klarar provet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt prov har tagits fram för att nyanlända läkare snabbare ska kunna få använda sina kunskaper i Sverige. På lördag hålls det första provtillfället i landet på Umeå universitet som utvecklat provet.

Naser Babor är specialist inom internmedicin och utbildad på universitet i Kabul. För att få användning för sin läkarexamen i Sverige måste han först klara ett nytt prov som tagits fram vid Umeå Universitet.

– Det känns som att jag är på väg tillbaka till mitt yrke. Jag kommer återigen att rädda människors liv, säger Naser Babor.

Läkarbristen i Västerbotten

Praktiskt test

Men än har han en bit kvar. På lördag sätter han sig tillsammans med ytterligare 64 personer för att skriva provets teoridel. Klarar de den följer ett praktiskt test i december som liknar en läkarexamination med simulerade patientmöten.

Det här provet är avsett för läkare som kommit från länder utanför EU och EES-samarbetet. Det har funnits liknande test för nyanlända läkare i Sverige, men det här provet är mer omfattande och skulle alltså även kunna vara svårare än tidigare.

– Vi kommer testa hela läkarutbildningen. Från dag ett till legitimationstidpunkten. Det förra provet var mer fokuserat på några kliniska specialiteter, säger Magnus Hultin ordförande Läkarprogrammet Umeå Universitet.

Måste göra inträdesprov

De som klarat provets två delar är ändå inte redo att hänga på sig stetoskopen riktigt än. De måste först ansöka hos socialstyrelsen för att få göra en klinisk praktik. 

– Det här är liksom inträdesprovet för att få komma ut i klinik. Där kommer de också kunna bedömas under en period för att se hur det fungerar i det verkliga livet, säger Magnus Hultin.

Lärare på läkarprogrammet i Umeå har varit med och skrivit frågor till teoridelen, med kunskap som de anser vara relevant hos en legitimerad läkare. Tanken är att det från 2017 och framåt ska erbjudas fyra provtillfällen om året och det är dubbelt så många som tidigare.

Vill jobba med hjärtat

Naser Babor hoppas att han ska klara alla stegen i det nya provet och att han då kan förverkliga en ännu större dröm.

– Jag önskar kunna gå vidare lite grann och bli en kardiolog. Jag är intresserad av hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet