Läkare kan kompa i 150 år

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på läkare har byggt upp ett enormt kompberg inom landstinget i Västerbotten. Idag utgör den samlade kompskulden drygt 150 års arbetstid.

Bristen på läkare i allmänhet och specialistläkare i synnerhet gör att många läkare bygger upp år av kompledighet.

Just nu är den samlade kompskulden till de anställda i Västerbottens läns landsting drygt 260 000 timmar. Det motsvarar ungefär 154 tjänsteår.

Läkarbristen i Västerbotten

– Vi har ett problem inom sjukvården idag. Vi har för få utbildade inom de områden vi behöver, säger Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Läkare har tre års komp

Värst är kompberget på Lycksele och Skellefteå lasarett. I Lycksele finns en läkare som under en tioårsperiod samlat på sig över tre års kompledighet. Av de 20 anställda med mest sparad kompledighet arbetar sex stycken i Lycksele och sju i Skellefteå.

Läkarförbundet i Västerbotten tycker att situationen är problematisk.

– Det blir ju nästan lite absurt om det blir alltför stora och ohanterliga mängder. När ska det tas ut? Ska det tas ut i tid, ska det tas ut i pengar? Jobbar man på en liten klinik där det inte är så många medarbetare då har man svårt att ta ut det, säger Jeff Wennerlund, tf ordförande Västerbottens läns läkareförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet