• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

”Vi är ledsna, besvikna och förbannade”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi är ledsna, besvikna och förbannade. Den sammanfattningen ger Harald Holmberg i Norrbäck av stämningen i byn efter beslutet om att avslå planerna på en stor vindkraftpark i närheten av byn.

– Vi är fullt medvetna om att en vindkraftpark får följder. Vi kommer att se kraftverken och kanske höra ljudet ibland. Men vill man att hela Sverige ska leva så går det inte att stänga alla möjligheter att få inkomster i glesbygden, säger Holmberg.

Han godtar inte miljöprövningsdelegationens argument om att vindkraftparken skulle skada värdefulla naturområden.

– Det stora ingreppet är skogsbruket. Skulle skogsägare få andra inkomster så skulle det innebära mindre av kalaverkning. Det skulle betyda mycket för den biologiska mångfalden. Idag är det en ren lögn att påstå att det finns ett rikt djurliv här. Det har utarmats av kalhyggesskogsbruket, menar han.

Sista ordet är inte sagt

Igår kväll hölls ett möte i Norrbäck för att diskutera beslutet och Harald Holmberg är säker på att sista ordet inte är sagt.

– Om Vattenfall kommer att överklaga kommer vi att kunna hjälpa till med att ta fram faktaunderlag som talar för att vindkraftparken ska få tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet