Foto: SVT

”Vi är romer” – möt människorna bakom myten

Publicerad

I helgen öppnar den prisbelönta utställningen ”Vi är romer” på Västerbottens museum i Umeå. Förhoppningen är att besökarna ska möta människorna bakom myterna.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att den här utställningen nu kommer till Norrland, säger Sonja Nyman, föreningen Romska Hjulet

Utställningen ”Vi är Romer” prisades 2013 som Årets utställning i Sverige och Umeå är den fjärde staden som utställningen kommer till.

-  Den här utställningen är väldigt viktig för att vi romer själva får tala för oss, menar Azra Suljic, samordnare Västerbottens museum.

Folkgruppen romer är enligt EU den mest diskriminerade och utsatta gruppen på vår kontinent.

Ända sedan romer dök upp i Europa för cirka 700 år sedan handlar mycket av deras historia om förföljelse och utsatthet. Upp till 1,5 miljon romer kan ha dött i nazisternas koncentrationsläger.

Men utställningen ”Vi är romer” vill också ge framtidshopp.

– Jag är stolt över att vara rom. Jag är rom, jag är ung, jag är utbildad. Jag är precis som alla andra, säger Azra Suljic.

-  Jag hoppas att utställningen bidrar till en bättre framtid för mina barn. Det är en hjärtefråga. Att mina barn ska få en bättre framtid och inte behöva råka ut för den diskriminering som jag råkar ut för, säger Sonja Nyman, föreningen Romska hjulet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.