”Jag tycker det är jättedumt att jag inte får skolskjuts” – hör Vidar Unnermyr och hans mamma Elin Unnermyr om Umeå kommuns beslut i klippet. Foto: SVT

Vidar har sällsynt sjukdom – nekas skolskjuts av Umeå kommun: ”Ett panikläge”

Uppdaterad
Publicerad

13-årige Vidar Unnermyr i Umeå har en sällsynt sjukdom som innebär att extra skelett bildas i kroppen.

När han och mamma Elin Unnermyr flyttade till Vännäs drogs plötsligt hans skolskjuts in.

Nu tvingas mamman köra honom till och från skolan – och då kan han inte få med sig sin elrullstol.

–  Vi är i ett panikläge nu, det är svårt varje dag, säger Elin Unnermyr.

Vidar Unnermyr, 13 år, har den sällsynta diagnosen Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) som innebär att hans muskler och leder sakta omvandlas till ben, vilket gör honom väldigt stel i kroppen.

Vidar är i behov av en elrullstol och för att få med sig den till Hagaskolan i Umeå behöver han skolskjuts med ett specialfordon. Det får han från sin pappa som bor utanför Umeå, men inte från sin mamma som flyttade till Vännäs i våras. Umeå kommun beviljar inte skolskjuts från vårdnadshavare som är folkbokförd i en annan kommun. Vännäs kommun kan i sin tur inte ens behandla ansökan om skolskjuts, eftersom Vidar inte är folkbokförd i Vännäs.

– Man önskar att det hade funnits varningsskyltar om att barn med funktionsnedsättning aldrig ska bo utanför kommunen. Det finns massor med personer som pendlar mellan Umeå och Vännäs, men det är tydligen omöjligt om man har barn med funktionsnedsättning, säger Elin Unnermyr.

”Ett panikläge”

Elin Unnermyr säger att hon gärna hade bott kvar i Umeå, men att bostadspriserna där inte gjorde det möjligt.

– Vidar behöver yta för sina hjälpmedel och bo på markplan, vilket gjorde det svårt att bo kvar i den lägenheten vi bodde i. Och jag har inte den ekonomiska möjligheten att köpa ett hus i Umeå som är anpassat för Vidar, säger hon.

Hon har överklagat Umeå kommuns beslut om att inte bevilja Vidar skolskjuts från Vännäs, men förhandlingarna strandade och nu har ärendet gått vidare till förvaltningsrätten. I väntan på domslut har Elin gått ner i arbetstid för att själv kunna skjutsa Vidar till skolan. Vid sidan av förlorad inkomst innebär det att han inte kan få med sig sin elrullstol till skolan.

– Han kan ju gå fortfarande, men han har större och större behov av att sitta i elrullstolen. När han inte har den hänger han inte med kompisarna när de springer iväg vilket leder till ett utanförskap och han blir trött i kroppen också. För att inte tala om riskerna. Vi är i ett panikläge nu, det är svårt varje dag, säger Elin Unnermyr.

Kommunen följer förvaltningsrätten

Maria Runarsdotter, kanslichef vid utbildningskontoret på Umeå kommun, vill inte kommentera ärendet förrän förvaltningsrätten fattat ett beslut.

– Men vad det än blir så kommer vi följa domslutet, skriver Maria Runarsdotter i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.