Vilhelmina kan ta emot 900 ukrainska flyktingar – i fjällanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kan ta emot 900 flyktingar. Det blir i fjällanläggningar som många av flyktingarna kommer att förläggas.

– Det är där vi har möjlighet. Många av stugorna har inte tillräckligt med sängar så det måste fixas säger, Karl-Johan Ottosson, kommunchef i  Vilhelmina.

Vilhelmina kan ta emot 900 flyktingar i det akuta skedet – men först när vintersäsongen är över. Det är då möjligheten till boende finns.

– 900 handlar om hur många sängar vi kan erbjuda i det akuta skedet, vi har inventerat alla utrymmen som finns att tillgå, säger Annika Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Vid den tidigare flyktingvågen 2015-2016 drabbades Vilhelmina hårt när Migrationsverket på en månad sa upp alla kontrakt. Kommunen drabbades av en ekonomisk smäll när behovet av platser plötsligt försvann medan lokaler och personal fortsatte att kosta pengar.

Tvingade låna pengar

Det var så illa att Vilhelmina tvingades låna pengar till driften för att betala personalens löner. Efter ett par tuffa år med nedskärningar kom Vilhelmina på grön kvist igen.

– Det skall inte upprepas den här gången. Vi har lärt oss ganska mycket och kommer att hantera det här på ett helt annat sätt. Vi kommer att ha ett speciellt konto skilt från all annan verksamhet. Det som hände 2015-2016 skall inte upprepas, säger Karl-Johan Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet