Foto: SVT.

Vill bygga hus med 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad

Ett samarbetsprojekt ska utveckla teknik för att göra storskaliga 3D-utskrifter av cellulosabaserade material. Och handlar inte om några små utskrifter – målet är att göra utskrifter av hus.

Digitaliseringens påverkan på tillverknings- och byggindustrin är ännu i sin linda. Nu tar Umeå universitet ett steg för att regionen ska ligga i framkant inom området genom ett stort innovationsprojekt med bas på Sliperiet vid Konstnärligt campus i Umeå.

– Tanken med projektet är att vi ska utveckla teknik som kan användas till att förstärka tillverkningsindustrin i regionen, säger Marlene Johansson, föreståndare för Sliperiet.

Skriva ut hela hus

Ett av delmålen i projektet är att ta fram cellulosabaserade material för 3D-utskrifter i stor skala, vilket kan handla om allt från att skriva ut fönsterlister och dörrar, till väggar och slutligen hela hus. Företagare, kreatörer och företag ska tillsammans med universitet och forskningsinstitut utveckla prototyper på produkter och tjänster som bygger på regionens infrastruktur och råvara.

Tre år kvar

Vid projektets avslut 2018 ska ett hus, helt utskrivet i trä förhoppningsvis stå klart, något som skulle positionerar regionen som världsledande inom digital tillverkning och hållbart byggande.

– Utvecklingen inom digital tillverkning går snabbt framåt, och inom byggindustrin ser vi bland annat att man börjat skriva ut hela hus i betong, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet, och fortsätter:

– Digital tillverkning innebär en otroligt spännande framtidsmöjlighet för den regionala skogs- och byggindustrin och kan öppna för nya affärsmöjligheter som bygger på regionens råvaror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.