Foto: TT/Privat

Fick nog av skräpet – startade uppror

Publicerad

Christian Ortner flyttade till Åsele för två år sedan. Han förvånas över hur mycket skräp som slängs i naturen. Därför har han tillsammans med en kompis, startat en grupp på sociala medier där Åselebor får skicka in bilder på skräp.

– Jag skäms när det kommer turister, säger han, och berättar att han i sitt jobb är mycket ute i naturen med turister.

Oftas när han hittar skräp tar han med sig det, men ibland är det så mycket att han inte mäktar med det. För att göra Åseleborna uppmärksamma på hur mycket skräp som kastas uppmanar han dem att skicka in bilder till gruppen ”Skräprapport Åsele.”

– Det har varit ett enormt gensvar. Jag startade gruppen för ett par veckor sedan och har redan fått mellan 50 och hundra bilder, berättar Christian Ortner, som ursprungligen är från Österrike.

– Och det är inte bara i Åsele det är skräpigt. Folk från andra orter, till exempel Vilhelmina, har också skrivit till mig och berättat om liknande problematik.

Vill inte svartmåla någon

Han förtydligar att tanken inte på något vis är att hänga ut någon.

– Nej, jag tror inte att det fungera att göra så. Jag vill bara att så många som möjligt ska vara medvetna om problemet, så att vi tillsammans kan göra något åt det.

– Vi har ju en fantastisk natur i Åsele. Det är så onödligt att skräpa ned, när det dessutom finns så bra återvinningsstationer. Sedan far ju också djuren illa av plast och annat kastas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.