”Vi vill ge möjlighet att leva tills man dör”

Uppdaterad
Publicerad

Axlagården i Umeå är Sveriges första hospice med vård för människor i livets slutskede. Just nu i dagarna firar man 20 års jubileum.

De är gästeroch inte patienter, men alla är de dödsjuka och får vård i livets slutskede.

– Vivill ge möjlighet att ge möjlighet att de ska få leva tills man dör och vi troroch vet att människor far väl av våra vård och vår miljö, säger Karin Hammarbergverksamhetschef på Axlagården.

Axlagården iUmeå med sina 16 vårdplatser är först i Sverige med att starta ett hospice med palliativvård för människor med obotlig sjukdom, nära döden och med särskilda vårdbehov.

– Främstanser vi oss vara experter på symptomlindring, det är vår främsta uppgift, mensedan erbjuder vi en vacker miljö som vi vet är läkande för själen och vi kanerbjuda god mat, ett härligt gäng volontärer som kommer in med livet till våragäster, fortsätter Karin.

– Jaghar så mycket bra och så mycket flärd i mitt liv så jag kände att jag ville göranågot annat så jag sökte hit, säger Birgitta Eriksson, en av de volontärer somarbetar på Axlagården.

Ove Persson är också volontär och jobbar gratis som extravaktmästare.

– För12 år sedan fick jag hit en svåger från Dorotea som låg här i 1,5 månad ochsedan kunde jag inte gå härifrån. Det var 1999, sedan dess har jag varit här.

Miljön ärviktigt, på Axlagården finns ett litet spa där gästerna får massage, ett varmtbad, får lyssna på sin favoritmusik och dricka sin favoritdryck. Här finnsockså ett rum för tystnad. Generositet är ledordet på Axlagården. Över 2700personer har fått vård vid livets slut och nu i dagarna firar man 20 årsjubileum.

Det är heltfantastiskt att få verka i en sådan miljö som betytt så mycket för både svårtsjuka personer men också deras anhöriga under en så lång tid, säger KarinHammarberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.