Jämställdhetsutskottets ordförande Tamara Spiric (V) vill se att en eventuell mansskatt ska utredas som ett alternativ. Foto: SVT

Politiker föreslår mansskatt

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdshetsutskottet föreslår att alla män i Umeå ska få betala en extra ”jämställdshetsskatt”.

Umeås jämställdhetsutskott med vänsterpartisten Tamara Spiric i spetsen har lanserat ett enat förslag på VKs debattsida om hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska jämnas ut. Med en skatt.

– Den ska inte gälla alla män rätt över, det är flera olika parametrar som spelar in men jag tycker att vi ska utreda det här, säger Tamara Spiric (V) till Västerbottensnytt.

Män har en fördel

I debatt artikeln skriver politikerna i jämställdhetsutskotten bland annat följande:

”Skulle en jämställdhetsskatt utformas så skulle det handla om att män betalar en högre skatt på grund av att det fortfarande finns en oförklarlig löneskillnad på cirka sju procent till mäns fördel.”

– Att kvinnor över lag tjänar 4 500 kronor mindre varje månad, det tycker jag är skandal, fortsätter Tamara Spiric.

Ska gå först

Utskottet vill att Umeå kommun ska gå i spetsen för att få ett jämställt samhälle på alla plan och anser att en skatt för män är en lösning som ska tas på allvar.

– Alla i utskottet står bakom det här förutom Moderatorna, säger Tamara Spiric.

Hon menar att frågan måste tas på allvar.

– Situationen har blivit sämre sedan 2009 för kvinnor. Något måste vi ju göra, fortsätter hon.

”Finns bättre sätt”

Trots att jämställdhetsutskottet vill börja kolla på en skatt mot män så är det en lösning som de helst inte vill ta till.

– Det bästa vore ju om kvinnor kunde få en jämlik lön, tillgång till heltid och en högre status på kvinnodominerade yrken redan från början, avslutar hon.

De står bakom förslaget

Tamara Spiric, ordf (V)

Eric Bergner, vice ordf (C)

Tommy Holmgren, ledamot (S)

Emma Nilsson, ledamot (S)

Ari Leinonen, ledamot (S)

Ulrika Westerlund, ledamot (FP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.