Marie Persson Njajta, Tärnamo, menar att nya gruvor inte räddar miljön, utan att vi istället måste minska konsumtionen, se över hur vi lever och satsa på återvinning Foto: SVT

Marie Persson Njajta kämpar mot gruvplanerna i Rönnbäcken: ”Vill inte ha grön kolonialism”

Publicerad

I över tolv år har Marie Persson Njajta och hennes familj stridit mot gruvplanerna i Rönnbäcken nära hennes hem i Tärnamo.

– Vi vill inte ha en grön kolonialism, varken här eller någon annanstans. Låter man metallpriserna styra så driver det på projekt här och på andra ställen i världen där det är rent olämpligt, säger hon.

Gruvplanerna i Rönnbäcken har tidigare fått mycket kritik. FN:s Rasdiskrimineringskommité uppmanade Sverige att dra tillbaka tillståndet för att garantera samers rätt till inflytande.

Under åren har sametingsledamoten Marie Person Njajta lagt mycket energi på att förhindra den planerade gruvbrytningen i området. Hon har arbetat med urfolksfolksrättigheter, drivit en aktionsgrupp samt föreläst. Hon konstaterar att kampen har sugit mycket kraft från henne och hennes närstående.

Gruvan i Rönnbäcken

– Min far fick ägna sina sista tio  år åt att kämpa mot det här projektet och vi kommer att fortsätta arbeta med den här frågan, säger Marie Persson Njajta.

”Driver på olämpliga projekt”

Marie Person Njajta tror inte att gruvan någonsin kommer att öppna, hon menar att halterna av nickel är för låga.

– Vi vill inte ha en grön kolonialism, varken här eller någon annanstans. Låter man metallpriserna styra så driver det på projekt här och på andra ställen i världen där det är rent olämpligt.

Samiskt kärnområde

Enligt Marie Persson Njajta är miljön kring den planerade gruvan extremt känsligt. Fyndigheterna ligger vid Gardikens vattenmagasin och ett av de planerade dagbrotten ligger på en ö i magasinet.

– Det är en ständig vattengenomströmning, folk tar sitt dricksvatten nedströms hela vägen ned till Umeå. Det är också ett traditionellt samiskt kärnområde och en väldigt smal passage i terrängen där allting ska fram. Det här får en enorm påverkan, det skär av allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet