Regionstyrelsen har svarat på motionerna men menar att utsikterna är små så länge staten inte går in med pengar. Foto: SVT

Efter dålig skörd – vill ha katastrofskydd

Publicerad

Förra årets spannmålskörd var katastrofal i vissa delar av Västerbotten och inför onsdagens LRF-stämman i Umeå hade två motioner om skördeskadeförsäkringar lämnats in.

Det är lokalavdelningarna i Skellefteå och Vännäs som vill att regionstyrelsen ska påverka myndigheter att skapa ett katastrofskydd för skördeskador. Regionstyrelsen har svarat på motionerna men menar att utsikterna är små så länge staten inte går in med pengar.

– Vi har ju prövat tidigare att få igång nån form av skördeskadeförsökring och vi har gjort stora utredningar. Men vi måste ju ha staten med oss. Just nu handlar det om prioriteringar i organisationen och nånstans måste man se vad som är en framkomlig väg. Men det har ju varit tufft för många jordbruk och då vaknar intresset för skadeersättning igen, säger Lotta Folkesson, styrelseordförande LRF Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer